Min ketogena diet och livsstil

Senast uppdaterad 180424


Teorier bakom den ketogena dietens effekt på cancer

Om den ketogena dieten fungerar i mitt fall, råder inget tvivel om. Däremot har den blivit med åren mindre effektiv. Varför är svårt att säga, men min teori är att de tumörceller som överlevt min tillsynes extrema livsstil har också klarat av att övergå till annan typ av energiförbränning. Så, varför fortsätter jag då med den här dieten. Jo! Senaste röntgen visade, trots att cancer växer, så växer den relativt långsamt (Högsta SUV från PETh scan 5 och Ki 67 30%) trots att jag då vid tillfälle inte fick någon onkologiskt behandling. Jag hade också under åren 2015-2017 en period på 1 år och 8 månader med minimal behandling och där jag själv tog metformin, DCA samt åt en mycket strikt ketogen diet. Men, ketogen diet kan förmodligen inte på egen hand klara att reducera cancertillväxt, utan jag tror att den är mest effektiv som en adjuvant terapi. Lyssna på Prof Seyfried i denna podcastepisod från 2ketodudes.com: https://2ketodudes.com/show.aspx?episode=113Här argumenterar han dock att det egentligen är helt onödigt med cellgifter och strålning så länge som man gör den ketogena dieten i klinik och med alla nödvändiga steg för att förhöja effekten (se kosttillskott och hjälpmedel nedan). Han nämner däremot att om man är tidigt diagnosticerad så har dieten en betydligt kraftfullare effekt. Jag har tyvärr inte haft tillgång till allt som Prof Seyfried förespråkar och kan vara därför jag inte haft en lika stor effekt som deras patienter i deras kliniska studier visar. Jag har sökt en Hyperbaric oxygen chamber och har inte kunna finna någon i mitt närområde tyvärr. Det bland andra saker som jag sökt och gett upp tyvärr. Men då och då gör jag nya försök då jag får för mig att det inte är omöjligt... jag ger sällan upp helt. Dock kör jag som tidigare nämnt på med den diet jag själv verkar må bäst av. Jag har listat nedan alla matprodukter som ingår i min diet med receptförslag och bilder som inspiration.

Min ketogena diet och livsstil

Min ketogena mat och livsstil började 2015 och har påverkat mig oerhört mycket. Min cancer stod helt still i ca 1 år och 8 månader efter det att jag övergick till ketogen mat. Ju mer strikt jag är desto bättre mår jag i min cancersjukdom.

Jag äter 2 måltider/dag, börjar dagen med en kaffe + grädde samt vatten. Äter först en måltid vid ca 14-tiden, sedan middag vid 17-tiden, därefter inget mer. Jag går aldrig hungrig! Den feta maten gör mig oerhört mätt. Mitt kaloriintag (som är helt Orelevant) är mellan 2500-3000 kalorier dagligen. Jag vattenfastar ca 2 - 3 dagar/månad. Fasta är viktigt för att försvåra för cancern samt stärka min ketos.

En vanlig dag läser blodmätaren 4,5 mmol/L blodglukos och 1,5 mmol/L ketoner. Vid fasta brukar det ligga på 3,5 mmol/L Blodglukos och 3,5 mmol/L ketoner.

Fakta om ketoner, glukos och hur ketoner påverkar cancer, allt jag hittills funnit:

Cancer kräver enorma mängder energi då deras tillväxtprocess är så speedad. De använder sig av främst glykolys samt fermentation av laktat (som kommer av glykolysen) och Glutamat. Dess glykolys är ibland upp emot 200 ggr snabbare än normala celler.

 • Den feta dieten bidrar till ketoner som kan användas av de friska cellerna, men inte av cancerceller. Cancerceller kan övergå till proteinfermentation, ffa glutamat, men då ketogen diet även har en restriktiv mängd proteinintag så optimeras även detta. Obs! Den mängd glukos som hjärnan behöver (ca30% av dess energiförbrukning) kan lever lugnt ta hand om. Vår lever tillverkar ca 250 g glukos/dag och håller vårt blodglukos på normala nivåer. Jag kan förundras över att jag kan ha helt normala nivåer blodglukos efter ett par dagas vattenfasta.
 • Den restriktiva tillgången på glukos bidrar till att cancercellerna får en ökad mängd ROS: Reactive oxygen species. ROS är helt enkelt Fria radikaler som blir till som en biprodukt av energitillverkning av ATP i mitokondrierna oavsett med eller utan syre. Ökningen av ROS är pga att när cancerceller bryter ned Glukos så får de en biprodukt som heter Pyruvate och NADH som hämmar ROS. Med andra ord behöver cancerceller glukos för att stoppa sina fria radikaler. Utan glukos kan deras fria radikaler bidra till för stora skador och ta död på cancercellen. RoS är bland annat vad som blir till följd av strålning och vad som dödar cancerceller då.
 • Cancerceller tar upp ca 30 - 40 ggr mer glukos än vanliga celler. Detta används vid PETh Scan där en radioaktiv markör som illustrerar glukos injiceras och kan läsas av med hjälp av röntgen. Se här: https://www.sahlgrenska.se/w/p/petct/
 • Cancerceller har oftast dysfunktionella eller mycket få (eller både och) mitokondrier, mitokondrier krävs för lipidmetabolism, vilket gör att cancerceller inte kan förbränna lipider effektivt.
 • Ketogen diet innebär ett restriktivt intag av protein och ca 0,8g proteinintag/kilokroppsvikt är vad som brukar rekommenderas vid en ketodiet för cancer. Detta bidrar även till en reducerad mängd Glutamat som är en precis lika viktig metabolit för cancerceller. Att utöver en proteinrestriktiv ketogen diet inta de kosttillskott som gör glutamattillgången ännu mer restriktiv är att föredra. Se nedan under kosttillskott.
 • Sänker Insulin! En ketogen diet sänker mängden insulin din pancreas insöndrar till blodet och kroppens celler. Insulin är en tillväxtfaktor, dvs ett anabolt hormon som triggar celltillväxt, och då även cancertillväxt.
 • Dämpar m-TOR signalling pathway då vi äter restriktiva mängder protein. M-TOR triggar tillväxt, precis som Insulin.
 • Lactat och ROS bidrar ofta till inflammation. Dessutom har cancer vanligtvis inflammatoriska processer runt om tumörerna. Detta då de utsöndrar cytokiner och faktorer som leder till att immunförsvarets celler i sin tur "luras och arbetar" åt dem och utsöndrar i sin tur bl.a. VEGF. En faktor som stimulerar till Angiogenes, blodkärlstillväxt. Tumörerna får en ökad blodtillförsel: mer näring, och kan växa ännu fortare. Dessa inflammatoriska processer kan hämmas av ketoner genom deras starkt antiinflammatoriska inverkan.
 • Beta Hydroxybuturate är en av tre olika ketoner som tillverkas av levern. Denna keton blockerar NLRP3 inflammasom-receptorn hos immunceller. Detta innebär att NLRP3 inflammasomen inte triggas och den pro-inflammatoriska kaskaden inuti immuncellerna inte triggas igång. Vi får till följd färre inflammationer i kroppen och därmed även runt tumörmassorna.
 • De flesta cancersorter får en epigenetisk förändring som innebär att cancerceller normaliseras. Dock finns en paradox vilket visar att vissa tumörsorter, prostatacancer och bröstcancer inte får denna positiva inverkan på dess DNA. Dessa tumörer är mer svårbehandlade med en ketogen diet i jämförelse med till exempel Glioblastom (hjärncancer) som är mycket beroende av glukos. Men flertalet kliniska fall visar på att patienter med prostata- och bröstcancer som anammar den ketogena livsstilen samt tar/använder sig av så många andra medicinska tillskott och verktyg som möjligt, lever betydligt längre än patientstatistik. Se artikel kring de epigenetiska processerna samt paradoxen: https://cancerandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40170-017-0166-z


Relevata nutrienter/mat som ingår i min ketogena livsstil:Ägg och Mjölkprodukter:

Ägg:Alla ägg så klart, men får du tag i Ankägg sägs de vara mer ketogena pga deras protein är mer ketogenfrämjande.

Mjölkprodukter:Grädde, smör, gräddfil, färskost, Creme fraiche och alla ostar.

Obs! Undviker jag Mjölkprodukter får jag i regel en bättre ketogen effekt. Anledningar kan vara att mjölkprodukter har en högre proteinhalt. Om min cancer också blir bättre av att jag undviker mjölkprodukter är svårt att avgöra. I den här studien undersöker de mjölkproteinets effekt på prostatacancer och ser att det har viss effekt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4166373/

Jag försöker begränsa mitt intag av mjölkprodukter, men tar t ex grädde i mitt kaffe och tillför ofta ostar i mina grönsaker för en extra smakupplevelse.


Kött och fågel:

Kött:Bacon, lever, korv, pepperoni, bologna, jamón, tunga, bratwurst, salami, blodkorv (morcilla), revbensspjäll, hemgjord osötad lever paté, hemgjorda köttbullar utan ströbröd, Anka, chorizo, lamm, älg, ren, hare, hjort, gris, ko,

Fågel:anka, kyckling, osv... OBS! allt bör vara Ekologiska produkter och ät de bitar med mest fett (t.ex. äter jag en kycklingfilé så har jag inga blodketoner två timmar efter måltiden pga dess höga proteininnehåll).

Viktigt!: Kött är proteinrikt och stimulerar mTOR, en signalleringsfaktor som triggar tillväxt hos cancer. Därför bör all proteinrik föda intas i mindre mängder, d.v.s. det kroppen behöver och inte mer. Det sägs vara ca 0.8 gram/din kilovikt. I mitt fall försöker jag hålla mig till ca 50 gram protienintag/dag. Alla köttdelar med mest fett är bäst. Lever är mycket rik på näring och jag försöker äta det en gång i veckan. Att göra en buljong som står i kylen och som jag dricker en mugg av varje dag är toppen. Buljongen gör jag i regel av älgbensbitar rik på märg. Men kycklingben och andra ben är toppen det med. Buljong är mycket bra för hela tarmsystemet och full av mineraler.

Fisk och Skaldjur:

Fisk: makrill, caviar, sardiner, herring, lax, röding, öring, tonfisk... (Obs! feta fiskar)

Skaldjur: musslor, bläckfisk, ostron, kammarmussla, krabba, kräftdjur, räkor... (ät i moderation då de ofta har ett högt proteininnehåll, är dock oerhört rik på viktiga mineraler)

Viktigt! Nu tar jag upp Omega 3 frågan. Dessa fiskar är mest rik på omega 3: Mackrill, röding (vildfångad), sardiner och lax. Omega 3 har en antiinflammatorisk inverkan i kroppen medan omega 6 är proinflammatorisk. I min diet försöker jag hålla mig till en 3:1 ratio (Omega 3:Omega 6) och gör det genom att tillföra färsk linfröolja i min måltid samt äta mycket av det ovannämnda fiskarna. Cancer stortrivs i inflammation och därför vill jag dämpa inflammatoriska processer så bäst jag kan.

Sallad, örter,rötter, frukt, svamp och grönsaker: 

Ovanjord brukar vara regeln och helst färsk, annars är följande de jag äter mest av..

Sallad:alfalfa, endive, escarole, ekblad, Friséblad, isberg, maché, mangold, lollo rosso, pak soi, roman, rossi, ruccola, spenat, vattenkrasse, ärtskott, groddar, brännässla, maskrosblad, arrugula, swiss chard,

Örter:sage, coriander,persilja, dill, rosmarin, kummin, basilika, timjan, gräslök, mynta, citronmeliss.. det som finns att hitta i affären är det jag köper, men på sommaren odlar jag i trädgården. Alla sallader och maträtter innehåller en eller flera av örterna, de är full av nyttigheter och god smak.

Rötter:gurkmeja och ingerfära. Obs! Gurkmeja är en "superfood" och ska helst stekas på låg värme i en olja (oliv- eller kokosolja) tillsammans med svarpeppar för att dess aktiva substanser ska utlösas och kunna tas upp av våra enterocyter (tarmceller) på ett effektivt sätt. Dvs, i tablettform tas gurkmeja inte upp lika effektivt.

Frukt:oliver, avocado och i små mängder tomat.

Grönsaker:broccoli, kronärtskocka, sparris, gurka, paprika, chili, lök (mindre mängd), vitlök, bok choi, zucchini, blomkål, svartkål, grönkål, vitkål, haricort verts, rosenbönor, gröna bönor, kruskål, brysselkål, celleri, aubergine, squash... Jag steker alltid mina grönsaker i mycket fett. Grönsaker och svamp är fantastiska på att suga upp fett och tillföra det i maten på ett trevligt sätt. Jag steker länge på låg värme så att fettet sugs upp och utsidan av grönsakerna blir lite knapriga. Har jag mycket att göra så lägger jag grönskerna i en ugnsform och tillsätter olivolja, kokosfett (utan smak) och smör i relativt stora mängder och låter ugnen göra jobbet. Obs, jag tillsätter ofta gurkmeja+svartpeppar i dessa blandningar.

Svamp:Alla svampar som går att äta. Jag har äran att det finns en svamprik skog nära huset som jag plockar av på hösten och fryser in. Mamma är dessutom en fena på att hitta den exklusiva Goliatmusseronsorten som är så god.

Nötter och frön (i moderation!):

Nötter:macadamia, pecan, brazil, walnöt, är de bästa, men andra så som mandel, hassel, pine, solros, jordnöt, cashew och pistachio är ok i små mängder i mitt fall. För mycket gör att jag inte har blodketoner två timmar efter jag ätit, anledningen är deras höga innehåll protein och kolhydrater.

Frön:Chia, sesam, lin, pumpa, phsyllium ljus och mörk.

Annat:Kokosnötgrädde, Kokosflingor, Kokosnötfett/olja, Jordnötssmör, mandelssmör och tahini. Dricker osötad mandelmjölk i kaffet regelbundet.

Fetter och oljor:

Fett: smör, ghee och kokosfett/olja,ankfett, lammfett, grisfett, (tre sistnämnda är bra att ta vara på och använda till såser och annat).

Oljor:Linfröolja,olivolja, MCT-olja (denna är fabricerad och jag tar inte det, utan hellre kokosfett i dess ställe), solrosolja (Obs! i moderation, jag använder det i min hemgjorda majonnäs), kallpressad pumpafröolja (rik på magnesium), hampfröolja, sesamfröolja.

Viktigt: När det gäller oljor och fetter är det viktigt att undvika Omega 6-rika oljor så långt det går och använda sig av de mest naturliga oljorna (inte industriellt tillverkade/processad) och så klart ekologiska produkter. Endast smör, kokosfett och olivolja tål högre temperaturer och bör vara de enda som används vid stekning för att undvika de cancerogena ämnena HCA och PAH (HCA: Heterocyclic Amines, PAH: Polycyclic Aromatic Hydrocarbons).

Efterrätter:

I små mängder och vid enstaka tillfällen, (ekologiska, osötade och gärna plockade från gården) Hallon, blåbär, jordgubbar, hjortron, gott serverade med grädde. Mörk choklad, gärna 86-90%. Jag gör en chockladfudge som jag gärna tar med lite ren vanilj eller kanel över. Se recept nedan. Det finns enormt många keto-efterätt-recept på nätet att prova. Jag brukar testa om de är recept som jag kan göra och bibehålla ketos genom att testa min andedräkt på ketoner två timmar efter måltiden m.h.a. min ketonix (en ketonmätare). Jag använder endast stevia som sötningsmedel. Se här för mer info om sötningsmedel:https://www.ruled.me/keto-diet-plan-best-and-worst-sweeteners/

Dryck:

Vatten i mängder! Vitt och rött vin i moderation är helt ok (ett eget exeriment visade att 1,5 glas vin är ok och jag fortsätter vara i ketos, men över två glas så finns inga ketoner i min mätning med ketonix). Te och Kaffe är helt ok. Rött Te samt mintte kan i större mängder påverka negativt och bör intas i moderation. Grönt te är bäst! Buljong är toppen, se ovan. Obs! det finns en debatt kring koffein och keto, men jag tror det finns många fördelar med koffein, se t.ex. följande artikel: https://ketodietapp.com/Blog/post/2017/12/14/caffeine-on-a-ketogenic-diet-friend-or-foe

Blodsockerdämpande födoämnen:

Kanel och äppelcidervinäger har bevisat kunna sänka tarmupptaget av glukos. Dessa är därför mycket bra tillsatser i vår mat. Kanel tillsätter jag i kaffet och eller i efterrätten, äppelcidervinäger är alltid en del av salladsdressingen.

Övrigt:

Viktigt att öka intaget av salt, helst ekologiskt Himalayasalt som har en optimal komposition av mineraler, detta pga intaget av vatten ändras då kolhydrater uteslutas. Kolhydrater drar till sig vatten och ger ett högre blodtryck till följd, när man övergår till ketogen mat blir ett lägre blodtryck en vanlig följd. Drick mycket vatten och inta mer salt är en viktig åtgärd. Fermenterade grönsaker, ffa vitkål är toppen för mag-tarmkanalen och något jag äter mycket regelbundet.

Ca 80% av mina makronutrienter är fett, 15% protein och 5% kolhydrater. Jag äter mestadels vegetabiliskt, grönsaker som sugit åt sig fett. Får jag inte tillräckligt med fett från maten så tar jag 3-5 msk linfröolja/måltid.

Kosttillskott som stärker effekten av den ketogena dieten enligt Prof. Seyfried:

Mushroom Extracts (40% Polysaccharides)
Curcumin Extract (95% Curcuminoids)
Piperine (98%)
Quercetin Extract (98%)
Bromelain (2400 GDU)
Milk Thistle Extract (80% Silymarin) Även kallad Silibinin.https://nootriment.com/sv/silibinin/

Graviola Extract (4:1)
Camellia sinensis (Green Tea) Extract (98% Polyphenols)
Boswellia serrata (60% Boswellic Acid)
Broccoli Sprout Extract (10:1)

Även: L´carnitidine, https://www.amazon.co.uk/gp/huc/view.html?ie=UTF8&newItems=C9e4748fd-79cc-4db2-916c-12719ffc47f0%2C1, varför: https://mybraincancerstory.blogspot.se/2018/03/l-carnitine-ketolytic-enzymes-and.html

Dessa ovannämnda produkter hämmar ffa mängden glutamat som levern tillverkar och som fermenteras av cancercellerna.

Extra tillskott av ketoner:

En av mina favoritforskare Dr D Deagostino studerar ffa ketoner som kosttillskott visade i hans studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24615175(som blev grunden till att jag själv påbörjade min ketogena diet och livsstil), att ett tillskott av Beta hydroxybuturat ökar överlevnadstiden hos möss avsevärt. Se sammanfattning av artikeln: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150610161744.htm

Det går att beställa från USA, vilket jag har gjort i omgångar, för att höja mängden ketoner i blodet. Detta för att stärka ketosen. Enligt Prof. Seyfried bör ketoner ligga på en 1:1 ratio Glukos. D.v.s. att ha blodsocker 3,5mmol/L och ketoner 3,5mmol/L, något han kallar "the gluco ketone index" som går ut på att dela glukos med ketoner och som ger ett värde, detta värde bör vara 1 eller under för att ha en så kallad "terapeutisk ketos". Se artikel där de beskriver användningen av detta index samt intressant studie för den ketogena dieten och cancer: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367849/

Jag har i regel ett glas med exogena BHB på morgonen då ketoner i regel är som lägst. Varför det är så att man har låg mängd blodketoner på morgonen har det spekulerats kring länge och av många, men de vanligaste åsikterna är att levern gör andra saker än att tillverka ketoner då vi sover och är fysiskt inaktiva. Ketonerna används därför upp under natten. Här beställer jag mina exogena ketoner: För MCT Powder: https://shop.ketosource.co.ukoch för BHB: https://shop.perfectketo.com/?rfsn=1218091.32151e&utm_source=refersion&utm_medium=affiliate&utm_campaign=1218091.32151e

Här en "bäst i test" utvärdering för dessa kosttillskott: https://www.ketogenicsupplementreviews.com. Här kan du beställa en Ketonix, svensktillverkad apparat som mäter ketoner i din utandning: https://www.ketonix.com/index.php?lang=sv

Artikel som utreder ketoner som tillskott och cancer: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4235292/

Alternativa intravenösa infusioner som anses kompatibla och förstärkande, vill tillägga att jag inte själv har tillgång till dessa:

High Dose Vitamin C
DMSO
Cesium
Selenium
Mistletoe
Curcumin
Amygdalin (Laetrile - Vitamin B17)
Anti-Glycolytic Treatment

Viktiga personer och artiklar:

Dr Jason Fung, grundaren till IDM (Intensiv Diatery Management) i Toronto, Canada. De har ett internationellt program som jag deltar i. Jag betalar månadsvis för att få stöd och delta i ett forum där vi diskuterar fasta, ketos, våra svårigheter och programmet. Jag har svårt att fasta pga mina mediciner, mer om detta nedan, och har fått mycket stöd och goda råd för att lyckas med min fasta och optimera min ketogena livsstil. Hans bok "The obesity code" rekommenderar jag varmt. Se mer om IDM och Dr Fung här: https://idmprogram.com, Han är även co-host i podcast: https://obesitycodepodcast.com

Dr Tomas Seyfried, arbetar intensivt för att finna all information kring ketogen diet och cancer, se här:https://www.bc.edu/bc-web/schools/mcas/departments/biology/people/faculty-directory/thomas-seyfried.html, 

Dr Dom Dágostino: Storslagen i hans forskning och mycket lätt at lyssna på. Se här: https://dominicdagostino.wordpress.com/tag/cancer/

Dr Richard Feinman: https://feinmantheother.com/category/cancer/

Dr Adrienne Scheck: Blev oerhört stor inom cancer-keto-kretsarna då hon i ett keto-cancer-forskningsförsök på möss lyckades göra möss med spridd glioblastoma (mycket aggressiv hjärncancer) helt cancerfri och att de förblev cancerfria hela muslivet ut. Detta genom ketogen kost + strålning. Här är en av hennes enastående forsningsartiklar: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5110522/

Dr Eugene Fine: https://advancednutrition.me/ketogenic-cancer-therapy-dr-eugene-fine

Dr Kara Fitzgerald: https://www.drkarafitzgerald.com/2016/06/27/cancer-low-carb-diets-tumor-keto-adaptation/

Dr Angela Poff: Artikel: https://cns-scn.ca/sites/default/uploads/files/Conf2017/Poff.pdfsamt intervju som är bra: https://vimeo.com/200596537

Det finns så många fler viktiga personer, men de ovannämnda är några av de bästa tycker jag.

Mitt favoritforskningsteam som jag följer:

https://foundationformetaboliccancertherapies.com

Artiklar som stöd:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5589510/Andra artiklar som är intressanta:

https://health.usnews.com/health-care/patient-advice/articles/2018-04-02/can-a-keto-diet-slow-the-growth-of-breast-cancer

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4215472/

Forskarteam och klinik som utövar den ketogena dieten som huvudbehandling mot cancer: https://chemothermia.com/about-us/

Andra team som arbetar med keto och cancer: https://www.paleomedicina.com/en/#szolgaltatasok

Blogg värd att besöka: Andrew Scarborough som överlever m.h.a. keto: https://mybraincancerstory.blogspot.se

Youtube filmsnutt värd att se, Pablo Kelly som överlever m.h.a. keto: https://www.youtube.com/watch?v=n8BpHd0Mc_Q

Podcastepisod värd at lyssna på: senaste inom keto och cancer: https://2ketodudes.com/show.aspx?episode=113

Fantastisk bok: "tripping over the truth" https://www.amazon.com/dp/1603587292/ref=asc_df_16035872925448368?tag=shopz0d-20&ascsubtag=shopzilla_mp_1450-20;15245571081684790175010080302008005&creative=395261&creativeASIN=1603587292&linkCode=asn

Viktiga podcasts:

https://ketotalk.com

https://2ketodudes.com, viktig episod: https://2ketodudes.com/show.aspx?episode=113

https://obesitycodepodcast.com

https://www.shawnmynar.com/ketoforwomen/, viktig episod: https://www.shawnmynar.com/keto-for-cancer-with-miriam-kalamian-cns-038/

https://www.healthfulpursuit.com/podcast/

En podcast som inte längre finns, men var helt suverän och fortfarande i arkivet har relevanta episoder: https://www.fastingtalk.com

Ett Viktigt forum och stöd: 

Ett helt fantastiskt stöd för alla som påbörjat den ketogena livsstilen och behöver stöd och råd. De har en unik struktur och lättarbetat forum för alla som vill delta gratis. Obs! det krävs att man "surfar" i forumet för att man ska få tillgång till fler "områden". Ett genialt koncept och grundat av 2keto dudes. Se här: https://www.ketogenicforums.com

IDM-programmet:

Lite kort om programmet. Jag har investerat ur min insamling för att få vara en patient i det internationella programmet och får kontinuerligt stöd och råd från teamet. Detta via skype. De tar även upp viktiga blodprover, ger råd kring mat och näringsupplägg. Förbereder mat-scheman och fastedagar. Jag har haft så oerhört mycket stöd och hjälp från dem och är så enormt tacksam att jag kunnat bli en av deras medlemmar. De tar för tillfället inte emot fler patienter då de har ett högt tryck just nu. Vet inte hur länge det är så, men jag vill varmt rekommendera dem om du är någon som behöver mer stöd och hjälp på vägen.

Mitt största problem har varit att få till min fasta. Varför fasta är så bra och viktigt i "arbetet" att bromsa cancern går att läsa om på flera ställen på nätet och jag känner själv att mina smärtor dämpas avsevärt under faste-perioder vilket är en tydlig indikation på allt gott det gör. Min problematik med fasta har varit ffa att jag blir illamående. Detta då fettceller binder upp mediciner och som då utlöses och påverkar mig negativt. Att då förbereda mig inför fasta genom att reducera vissa preparat samt justera under tiden är vad teamet hjälpt mig med, samt justera salt och vattenmängder under tiden. Jag får även hjälp med min ketogena kost vilket hjälper enormt mycket då jag kan bli less på "samma gamla" hela tiden.

IDM: https://idmprogram.com

Recept:

Är du med i ketogenicforums.com så har du möjlighet att bläddra genom flera hundra goda recept här: https://www.ketogenicforums.com/c/food/recipes-recipes-recipes

Här är några jag själv gör, mestadels från Tomas fantastiska mamma Rafa som gör himmelskrikt god spansk mat (Obs! När hon gör dem så smakar de MYCKET bättre).

Bröd:

Ugn: 175°c

Torra ingredienser:

 • Följande ingredienser tillsätts i en försluten hållare för en mixstav: 2 msk Chiafrön, 1 dl Sesamfrön, 2 dl Linfrön, 100 g mandlar och 100 g hasselnötter. Mixa till dess att de blir så mjölaktiga som möjligt.
 • För över blandningen till en större bunke och tillsätt: 5 dl mandelmjöl, 0,5 dl kokosnötmjöl, 2 msk fiberhusk, 1,5 dl havrekli, 4 tsk bakpulver, 2 tsk salt och blanda ihop allt till en homogen blandning.
 • Tillsätt slutligen blöta ingredienser: 5 dl vatten och 11 st Ägg. Obs! Blanda dem innan de tillsätts. Använd elvisp för att bland allt. Degen kommer att tjockna allt eftersom.
 • För över smeten till två bakformar (långform). Jag använder bakplåtspapper och det brukar inte fastna. Grädda i ca 80 min.

Pizzabas:

Taget från Carl Franklings "Fathead pizza"

Ugn 220°c

 • 1 st mozzarella ost som du delar upp till mindre strimlor, samt ca 2-3 msk färskost, blanda dem så gott det går och värm sedan upp i mikrovågsugn ca 15 sekunder. Ta ut ur mikron direkt och börja blanda snabbt med en gaffel för att försöka göra att dessa två ostar tar ihop till en hårdare "smet". Om det finns vätska så har de värmts för länge och om de är för hårda för att blanda ihop så behöver man värma mer än 15 s.
 • Tillsätt direkt 1,5 dl mandelmjöl och knåda ihop.
 • Tryck ut på en bakplåtpappersklädd + olivoljad plåt, placera ett till bakplåtspapper ovanpå och kavla ovanpå den så "smeten" blir pizzabottentunn.
 • Ta bort bakplåtspapperet som är ovanpå och Salta om du vill. Placera i ugnen i ca 2-4 min till aningen brun.
 • Ta ut och använd samma bakplåtspapper som tidigare för att vända på pizzabasen, ta bort bakplåtspapperet som nu ligger ovan (som borde gå lätt pga olivoljan) och placera de ingredienser du önskar på din pizza. Se mitt förslag nedan. Men, ingredienserna till toppingen bör vara förstekta.
 • In i Ugnen igen ca 5-8 min eller till det ser perfekt ut.

Min favorittopping:

Tomatsås: Koka 1 paket passerade tomater + 1dl Oliv olja + 1 tsk Oregano + 1 tsk salt i en kastrull på låg värme i ca 1,5 timmar. Handmixa med mixerstav till en sås. Spred ett tunt skikt över pizzabasen. Obs! Tomatsåsen står sig fint i kylen i ung. en vecka och är god till allt möjligt. Bättre än ketchup för barnen och riktigt god. Viktigt att ingredienserna är ekologiska alltid!

Stek: Sparris, lök, grönkål, svartkål, röd paprika, färska haricort vertes och haloumi tillsammans i rikligt med oliv olja och smakfri kokosfett. Bitarna ska vara mindre, strimlade och i klyftor. Färska och ekologiska ingredienser. Stek dem tills de är nästan klara.

Placera blandningen på basen med tomatsåsen och toppa med ett par Jamón skivor samt rikligt med din favoritost, min är västerbottensost så klart! Och några halverade körsbärstomater.

Åszas falska mandelgröt:

1. 50 g smör som smälts i en kastrull. Ta bort fr värmen och tillsätt 1 st Ägg och 1 dl grädde. Blanda.

2. Tillsätt de torra ingredienserna ca 1 tsk fiberhusk och 3 msk mandelmjöl. Låt allt ta ihop på plattan igen. Klar!

Svampsås a la Tomás:

 • Hetta ca 1,5 dl olivolja i en panna. Tillsätt därefter 1 st grovt hackad lök samt 3 st grovt hackade vitlöksklyftor. Stek till gyllenbrunt på låg värme.
 • Tillsätt en halv röd paprika som är hackad till ung lika stora bitar som löken. Stek tillsammans i ca 10 min, rör om hela tiden.
 • Tillsätt 1 st hackad tomat. Fortsätt steka i ca 5 min.
 • Tillsätt ca 150 g grovt hackad svamp (vilken sort som helst) och stek tills allt är genomstekt och ett med varandra.
 • Tillsätt 1 dl grädde, salta, peppra, lite timjan, lite oregano... Handmixa med mixerstav tills du har en tjock sås som kan serveras till vad som helst. Riktigt gott till fisk också.

Idas Kålrätt:

 • Upphetta ca 1,5 dl olivolja och 2 msk smakfri kokosfett i en stekpanna (det ska ryka), för sedan undan stekpannan för att svalna något innan du tillsätter 1 st lök, grovt hackad, skivad gurkmejarot (ca 1-2 cm) och 2 st vitlöksklyftor som är skivade. Låt dem få lite färg och smaksätta oljorna.
 • Tillsätt sedan ca 600 g vitkål skuren till ca 1 - 2 cm i diameter stora bitar, och stek på låg värme till gyllenbrun och genomstekt (ca 20 min).
 • Tillsätt Salt, svartpeppar och paprikapulver, samt 1 msk äppelcidervinäger.

Denna blandning äter jag antingen som den är, tillsammans med en köttbit eller annat gott eller...

 • tillsätter jag 1 dl creme fraische samt 1 dl grädde och handmixar med mixerstav tills jag har en tjock kräm som jag äter som ett "mos" till kött eller fisk.

Tomas Majonnäs:

Använd en hög hållare som är specifikt för en handmixerstav. Placera ett ägg i botten, tillsätt 200 ml solrosolja. Ca 2-3 droppar vitvinsvinäger, Salta och peppra.

Placera handmixern ovanpå ägget hela vägen ned. Börja mixa på låg hastighet utan att röra staven. Vänta tills du ser små vita "bibblor" börja formeras och åka till ytan, då är det dags att långsamt föra staven uppåt. När du nått ytan så är det ritt fram att mixa på hur som helst tills du är nöjd med konsistensen.

Tillsätt pressad vitlök om du vill ha Aioli.

Gazpacho a la Rafa:

1 paprika, 1 liten bit gurka, 1 liten lök, 1 liten tomat, ca 3msk olivolja, ca 2 msk vittvinsvinäger, 1 tsk paprikapulver, en halv vitlöksbit, salt och ett halvt glas vatten.

Mixa med en försluten handmixer tills allt är ett.

Pollo en salsa a la Rafa:

Enkel rätt om du har mycket att göra, den sköter sig själv.

Ta fram en stor kastrull och tillsätt:

Ca 800 g Kycklingbitar (obs! salta dem innan), 2 lökar skurna i tunna runda skivor, en hel vitlök! I skivor, 200 ml vin, ca 20 st hela svartpepparkorn, 1 tsk persilja, 1 tsk timjan, 1 tsk rosmarin (eller gärna färska), en halv burk passerade eller krossade tomater, 2-3 lagerblad, 2 dl olivolja samt fyll på med vatten tills allt är täckt. Salta inte mer tills på slutet då du kan smaka av.

Skjud på låg värme ca 1,5-2 timmar

Blomkåls ris eller mos:

Blomkål är helt otroligt gott som ett mos eller ris till maten. 1 stort blomkålshuvud används till följande:

RIS: Jag fördelar blomkålen till små bitar och handmixar de större bitarna tills de är ris-stora. Hettar en rejäl mängd olivolja då blomkålen drar till sig en hel del, ca 1-2 dl olivolja samt ca 2 msk smör. Steker blomkålen ca 15-20 min på låg värme tills den byter färg till ljusbrun. Saltar och pepprar.

MOS: Ångkokar blomkålen tills den är genommjuk. Mosar ihop tillsammans med 1 dl grädde och 1 dl smör. Salta och peppra efter smak.

Se bilder nedan på olika måltider för lite inspiration.

Dressingen är i regel ca 2 msk olivolja, 2 msk Linfröolja, 1 msk sesamfröolja och 2 msk äppelcidervinäger. Kålen på bilden är stekt, samt paprika + svamp är stekt separat för att få olika smakupplevelser.

Älgstek från pappa. Sparissen är stekt i olivolja + vitlök. Röran är finhackad rödlök och haricort vertes stekt på låg värme i smör. 

Surkål är en viktig del av min diet. Den är mycket bra för tarmfloran. Fet fisk och stekta grönsaker... ser ni en trend?

Ibland är det gott med ångkokt kål, värm en rejäl klick smör och häll över. Servera med ostar, här på bild camambert.

Älgbuljong innan jag värmt upp den i mikrovågsugnen. Se all det härliga nyttiga fettet som visar vitt i skålen. Mums!

Feta köttbitar i en gräddsås. Enkelt att göra, fräs först bitarna, tillsätt de ingredienser du vill ha till sås, ffa grädde, lått sedan puttra 1-2 timmar tills köttet är supermört och gott.

Sist men inte minst vill jag ge er receptet på min favoritchokladfudge... SÅ go!!

Tyvärr ingen bild på det, men tänk er en himla massa go choklad, mer behövs inte för att min mun vattnar.

4,5dl grädde som placeras i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljstång alt ren vanilj ca 1 tsk. Sjud tills det reducerats till hälften, ca 20 min.

Slå av värmen och tillsätt 100 g smör och smölt/rör ihop.

Ta bort fr plattan och tillsätt 70 g mörk choklad, ca 1 krm stevia (eller mer om du vill eller annan sötning) och 1 msk kakao.

Rör ihop allt snabbt så att chokladen inte skär sig. Gör den det ändå så tillsätter du kallt vatten och rör om snabbt tills smeten blir len igen. Du kan tillsätta smaker om du vill så som mint, lakrits etc. 

För över smeten till en bakplåtspappersbeklädd långform eller två beroende på hur tjock du vill ha chokladen. Jag tar fram dem och skär de bitar jag vill ha. Sprinklar över lite lakritsrot eller vanilj och äter dem kalla med en kopp kaffe efter helgens fina måltid.

Det var allt från mig! 

Följ mig på instagram om du vill se fler mat-bilder då jag framöver kommer bli mer flitig på att lägga upp. Mitt konto är helt enkelt: idakristinaboström

Jag kommer även lägga upp på mitt youtubekonto videor på recept och annat kul: https://m.youtube.com/channel/UCOxEk2_W0bfMJCBl347h_4w

Välkomna dit!

Foto: Fotograf Andréa, Laura Dovi m.fl.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång