Blogg nr 4, Yilings sjukhus

16.02.2017

Så spännande! Äntligen får jag möta det team som ska behandla mig med TCM mediciner. Allt hänger på det här.

Första mötet!

Dag 2 i Kina, torsdag den 16:e februari 2017. 

Prof. Ping, Vice president över Yiling sjukhus visar oss vägen till sköna fotöljer för att gå igenom allt. Se bild med oss två.06:00, upp och gör mig i ordning, ska möta mamma över frukost och sedan vidare till sjukhuset med Taxi som Ira ordnat. En spännande dag väntar.

Regionens bästa privatsjukhus, Yiling, här mottags mamma och jag hjärtligt av 8 läkare och 4 sjuksköterskor som arbetar på onkologavdelningen. Professor Ping, som är vice president över sjukhuset bad oss att sitta skönt medan han talade med en varm och stadig ton, Ira översatte. De har ordnat för oss ett eget privat rum med två sängar, så att "momma" också ska vara bekväm under behandlingstiden, samt att de kommer börja behandla redan idag. Det blir en behandling som är generell mot tumörväxt och stärkande för mitt immunförsvar tills dess att utredningen är klar. De skulle även göra många provtagningar och undersökningar i form av blod-, urin- och feacesprover, eko kardiografi, en DT-röntgen, tungundersökning samt pulstagningar (två sistnämnda enligt TCM-tradition och kommer även göras dagligen) för att veta exakt mitt utgångsläge och för att kunna följa min utveckling och ge rätt TCM behandlingsmetod eftersom. 

 På fotot: 

Ovan: jag, Dr Le Wang, Prof Ping, Dr Hanju Liu

Under: Tyvärr vet jag inte namnen på de två första (de har inte deltagit i den direkta omvårdnaden för mig) sedan mamma, jag, Dr Liu, Prof Ping, Ira och min världens finaste huvudsjuksköterska.

Planen

Prof Ping introducerade alla läkare och sjuksköterskor och berättade att de alla hade olika roller i min behandling. Min huvudläkare, Dr Hanju Liu som är utbildad läkare inom både "western medicine" och TCM, d.v.s. 12 år av grundutbildning samt specialisering till onkolog (mer grundligt beskrivet, ex meriter osv kommer i senare blogg för den informationen kommer de ge mig) skulle göra dagliga ronder och kontrollera min behandling tillsammans med andra experter inom organisationen. Dr Liu´s "assistent", Dr Le Wang, med samma utbildningsbakgrund men med färre år i yrket, skulle finnas vid min sida varje dag (inkl. helger!) under hela min vistelse för att se till varje behov. Efter en vecka skulle de göra en uppföljning för att se om några större ändringar behövdes göras, däremot mindre ändringar skulle göras eftersom beroende på hur jag svarade på behandlingen samt hur min dagsform var.

Undersökningar

Provtagning, CT-röntgen, Ekokardiografi m.m.

Efter mötet började ovan nämnda undersökningar. De tog även blodtrycket samt min längd och vikt. Sedan satte de in en venkateters-infart i min venport. För er som inte vet vad en venport är så är det en injektionskammare inopererad under mitt skin för att ta emot cytostatikabehandling intravenöst och att de i detta sjukhus i Kina kan använda den på samma sätt för TCM som de gör på onkologen i Sverige imponerade mig en aning. Sedan satte de igång med behandling. Fyra påsar med olika TCM-preparat strömmade in i min kropp. Blev lite trött av en av de fyra och somnade en stund. Vid 17:00-tiden blev vi färdiga och for tillbaka till hotellet. 

Time for Prof Wang

Vilken grej att ha en TCM expert bara några våningar under!

18:00 väntade Prof Wang. Precis samma undersökning och behandling igen, akupunktur på Jang-sidan och moxibustion.

Akupunktur:

Min upplevelse den andra dagen jag får akupunktur (någonsin!) är att det gör ont precis då nålen förs in, sedan känns den inte så mycket. Nålen förs in i olika punkter har jag förstått, se bild på en "docka" som prof Wang har på sitt arbetsrum. Jag känner att jag inte vill läsa på om akupunktur just nu för jag vill inte få förväntningar, utan bara vänta och se vad som händer med min kropp. 

På bilden här ser ni Prof Wangs första noteringar kring mitt allmäntillstånd. Ska bli intressant att se vad han hinner med på 3 veckor:-)

Jag är en person som jäktar runt väldigt mycket (som så många andra), trots att jag vet hur enormt vikigt det är att finna balans och lugn, ffa i min situation. Men TID är just precis vad jag har bristvara på (på alla sätt och vis). Tiden här hoppas jag kommer ta itu med det. Hjälpa mig med verktyg för hur man gör, hur JAG gör, för att finna ro i kropp och ffa i tankar. 

Därför känns min tid med Prof Wang så angelägen. Jag tror verkligen att han håller nyckeln till mitt lugn. Bara det att just nu, andra dygnet här, så har jag inte hittat dörren som behöver låsas upp. Vänta och se vad som händer.

Komplett dag

Avslutningsvis så åt vi middag på den Kinesiska Buffétrestaurangen vid 20:30 och stupade i säng fullproppad med mat och TCM lycklig och mätt under mitt tjocka dun-täcke. Samtliga TCM specialister under dagen hade alla varigt konsekventa med budskapet att jag ständigt skulle hålla mig varm och hettan inifrån tillsammans med täcket såg till att fullborda det uppdraget. Vilken dag! Vilken början!