Blogg nr 2

05.02.2017

Viken vecka!!!

Berg och dalbana... många tankar och känslor

Rädsla och kärlek

Det går från att vara glad och tacksam till att känna sig rädd och osäker.

Allt är just nu så omtumlande och jag fylls ofta av en känsla av osäkerhet. Jag trivs med att veta att då jag tar ett beslut, ja, då är det rätt beslut, men det vet jag ju inte nu. Har jag gjort rätt i att välja Kina? Det känns rätt, men ÄR det rätt!?

Jag förstår varför personer skriver till mig, personer med cancer. De känner det med. Osäkerhet. Rädda att det vi gör, det vi satsar på är fel. Att det ska leda till att cancern blir sämre, att pengar och tid är bortkastade.

Det här kallas Alternativa metoder. Det vill säga, inte längre bara komplementmetoder som jag själv kan anamma med hjälp av min egen disciplin och kunskap. Nej, nu talar jag om riktiga, välutrustade kliniker med omtalade behandlingar som ska bromsa, ja, till och med reducera tumörceller så pass att man blir näst intill botad! De lovar oss, mig, vi som är helt desperata, att hitta en väg ut, en väg att bli bättre. För vi, ja vi är beredda att ge allt, sälja hus och hem, allt för att överleva.

Det är en stor business. Det ser jag. Ofta finns vetenskapliga artiklar, påståenden, "effektiva metoder" "medicinska örter" "dödar cancerceller på sekunder" osv. Efter ett tag snurrar det i huvudet. Vad är bäst? Kan man lita på det som är skrivet? Hur kom de fram till vad de säger? Jag har läst PubMed mer än något annat 2017, försökt följa upp och göra egna granskningar. Men det är ändå osäkert.

Kina. Ett land med flera tusen år i den medicinska örtträdgården. De botade och lindrade långt innan PubMed. Innan de alternativa klinikerna. De har med helheten. Att bota och lindra innefattar hela människan, ja, till och med själen. Den pratar inte PubMed just något om. Så det blir Kina. Ett land jag inte kan granska. Dock har Kina många dåliga rykten, främst då det vuxit så oerhört de senaste åren. Flera ställen som lurat till sig desperata sjuka västlänningar som blivit lurade på både falska behandlingar och enorma summor pengar. Jag har nog granskat Kina lite ändå ska jag erkänna. Så, mitt val var noggrant utvalt.

Jag har min insamling, som närmade sig 140 tkr den här veckan då några fler kände att de ville stötta mig nu inför min stora resa, tusen tack!! Varje krona hjälper. Biljetterna köpta och nästan allt ordnat. Den 14:e februari far vi, jag och min mamma och blir borta 3 till 4 veckor beroende på behandlingen. Här kan ni titta på Yiling https://www.yiling.cn/en/

Men min insamling kommer ändå inte att räcka. I den alternativa businessvärlden är 140 tkr en fis i rymden. Ja, till och med i Kina är det så. Mexico var för dyrt, Europa var för dyrt och nu är Kina också för dyrt! Alla vill vara med på den Alternativa businessfesten! Alla vet. Det finns desperata cancerpatienter som är beredda att sälja hus och hem. Det är så sanslöst allt det här. När jag såg hur mycket KINA skulle kosta mig, blev jag så ledsen. Ja, jag grät och kände mig så himla utnyttjad. Kände mig som en desperat cancerpatient som satsar alla pengar på ett lotteri.

Men det blir ändå Kina. Mamma och pappa hjälper med ett tidigt arv. Vad har jag för val?

Vad är den bästa av världar?

Om jag fick drömma fritt, fanns det då en svensk cancervård med öppenhet för de alternativa och komplementmetoder som finns?

Att forskning i Sverige även satsade på det som erbjuds på sådana kliniker som jag kollat in, sådant som sägs ge effekt?

Och att de alternativa metoder som vetenskapligt blivit bevisade skulle få plats i sjukvården så att jag tillsammans med alla andra fick en bredare och mer holistisk hjälp?

Men, vad ÄR svensk sjukvård då? Vart går gränsen? Vad är ens eget ansvar? Överlever de rika cancerpatienterna mer än vi som inte har råd med den alternativa "business" vården? Ja, jag har fått så många obesvarade frågor den här veckan och vet inte om min egen frustration över att vara osäker, snart pengalös igen och bristen på bra cancerbehandlingar för unga kvinnor med spridd bröstcancer gör mig aningen bitter och arg. Vi har en BRA vård, jag har den BÄSTA onkologläkaren i Sverige och jag litar på att svenska läkemedelsverket bara antar mediciner som de vet fungerar. Och nu har jag en "once in a lifetime" chans att undersöka den värld som kallas den "alternativa" som egentligen bara finns tillgänglig för människor med mycket pengar. Tacksamhet. Sådan enorm tacksamhet för alla människor som gett mig den här chansen. Men känslorna pendlar, som ni ser. Hoppas innerligt att det kommer ge allt och lite till, och att det kommer fungera länge! För nästa steg vet jag inget om.

Allt hänger på Kina!

Glädje och tacksamhet, vilket privilegie!!

Ira heter min kontakt i Yiling och är spindeln i nätet i detta helt otroliga ställe i Shijiazhuang, Kina. Hon har berättat att jag kommer få avdelningens chef och specialistläkare inom TCM (Traditional Chinese Medicine) att ta hand om min vård. De är alla otroligt skickliga och min vård kommer vara en av Kinas bästa. Jag vill tro henne. Det är ett enastående ställe som är i fronten av den kinesiska forskningen för framställningen av mediciner som är helt baserade på traditionell kinesisk medicin. De kommer ge mig en holistisk behandling som tar hand om hela kroppen, inte bara de drabbade cancerområdena. Men, hon vill inte vara specifik. Hon vill inte prata detaljer. Hon nämner även massage och spa och jag blir rädd, osäker, det kan jag göra hemma skriver jag, jag vill ha mediciner, specialister! Hon skriver att de kan ordna en "sightseeing trip", jag svarar Nej! Det vill jag inte ha! Jag vill ha vård! Jag bryr mig inte om att se saker! Jag vill bli bättre, hel. Då skriver hon om TCM och jag blir trygg igen.

Det är ett lotteri. Är jag för desperat? Ser jag inte vad hon ser? Vet hon något jag inte vet? Missar jag poängen? Massage? Holistisk vård?

Cancer dödar mig, varje dag lite till. Jag måste döda tillbaka! Bli en "krigardrottning", få mig en stark armé och döda tillbaka. Jag ska vinna! Men hur ska jag vinna med sightseeing och massage!? Men TCM, ja det kanske blir min armé. Äntligen! Vi far om en dryg vecka!!

Men, det är ett lotteri.