Komplementmetoden

28.01.2017

Komplementmetoden. Det är vad jag kallar de alternativa metoderna som jag anammar för att trakassera den cancer som växer inom mig. 

Del 1

Varför "komplementmetoden"??

Jo, cancer är så komplicerat. Det är ju en del av mig! Mina celler som för en rad olika anledningar fått skador, mutationer på DNA:t både i kärnan och i mitokondrierna, och blivit så förstörda att de nu "dödar mig på organismnivå". Jag går i apoptos!

Ok. Kommer så småningom skriva mer om vad jag funnit intressant kring cancer, vad forskare ser händer och vad vi fått lära oss på läkarprogrammet samt min egen uppfattning. Hur ser JAG på cancer. Men inte nu.

Jag har också för avsikt att berätta massor annat. Även alla alternativa metoder jag provat, varför och vad som hände. Samt vad jag gör idag. Men inte nu.

Nu ska jag berätta om komplementmetoden.

Det är ett namn som bäst beskriver vad jag tror på (för min del!) och det är att det inte finns EN enda lösning. Cancer är som sagt komplicerat, så komplicerat att en enda drog inte kommer att hjälpa. Kom ihåg att varje tumörcell är unik! Och att det med största sannolikhet alltid kommer överleva någon av de biljarders billjarder cancerceller vid en behandling, hur än potent den är, i varje fall men min spridning. Därför känns det så rimligt att tackla min cancer med mer än en sak.

Olika saker som komplimenterar varandra, stärker varandras effekt: Komplimentmetoden 

Del 2

Mediciner och naturpreparat

De konventionella metoderna så som strålning, cytostatika, antihormonella och skelettstärkandebehandlingar har fått ligga som en grund för mig. Sedan har jag forskat mycket, ffa på PubMed, sökt vetenskapliga artiklar och när jag hittat något lovande följt forskarteamet för att se hur kliniska prövningar gått och med vilka kombinationer dessa medel fungerat bra med osv. Det finns så enormt mycket som händer hela tiden. Vänner till mig på facebook ffa som också är personer som valt att söka, ta reda på allt som går om deras sjukdom kan också hjälpa mig med tips och annat. Tillsammans kämpar vi bättre, smartare och snabbare. Tack alla som bidrar!

Alternativa plant/örtbaserade metoder vars effekter testats och även kombinerats för bättre resultat, är alltid intressant. Janus.se är ett viktigt verktyg för att kolla att mediciner och även att vissa naturpreparat inte interagerar på ett negativt och är något jag nu använder för att se till att jag inte tar saker som motverkar varandra. Obs!! samt att jag alltid kollat med läkare före jag provat. Jag har en fantastisk läkare och god vän som jag alltid bollar med. Kallar honom "min vägvisare" och det är han verkligen. Onkologspecialister får inte utlåta sig om alternativa metoder och jag kommer aldrig utsätta min Nisse för alla mina frågor. Även min "vägvisare" får inte utlåta sig, men han kan tycka si eller så som vän, och det är skönt. Skönt att jag har den hjälpen och stödet, en stor trygghet. Sedan är det alltid min kropp och min cancers tillväxt som säger om det fungerat eller inte. Alla signaler noterar jag, bra som dåliga i ett häfte för att se om ändringar haft effekt eller inte. Cancern "utvecklas" hela tiden och det måste jag med om jag ska vara med. Därför medger jag att det är en kamp. Ett felkliv eller miss kan innebära stora problem. Det är en utmaning, en jag tänker ta, en jag tänker vinna, varje gång.

Del 3

Diet, i mitt fall, det ketogena dieten

Följande är information om vad jag gjort sedan oktober 2016 för att hämma min cancertillväxt med hjälp av den ketogena dieten samt alla tillskott, mediciner och annat jag tar för att stärka den ketogena effekten.

Intro: Det jag beskriver nedan började jag några dagar innan min MR-röntgen som gjordes den 13 oktober, genom att fett-fasta 5 dagar (som nedan beskrivet). Därefter drog jag igång med denna ketogena diet. Nu har jag helt anpassat min kropp till detta och håller vikten bra. Har dock inte lyckats gå upp i vikt och väger ca 56 kg, vilket är inom "normal" i BMI, så jag nöjer mig med det.

I början var det tufft pga att kroppen måste anpassa sig till den nya dieten. Under sommaren provade jag raw food med mycket bär och frukt, dvs höga nivåer av kolhydrater. Men när min kropp började ge symtom på att cancern växte igen (smärta!) så började jag forska, det var ung. i slutet av augusti, och sökte ett "nytt" alternativ och hittade den här mer strikta LCHF: Ketogena dieten. Rivstarten med fasta är vad de rekommenderade så det var så jag också gjorde. Den stora omvändningen från Raw food till fett blev tuff, ffa därför att det tar ett tag innan kroppen kan ta tillvara fettet och då går man hungrig. Men nu, ca 5 månader senare så hade jag igår eftermiddag 3,5 mmol/L i blodsocker och 4,1 mmol/L blodketoner och kände mig riktigt bra. Smärtan finns förstås där cancern är mycket utbredd, ffa i höften, men jag har en mycket agressiv cancer och det är i princip helt otroligt att jag fortfarande är här. Ketonerna, är jag helt övertygad om, hjälper hämma dess framfart och efter min fem dagars fasta varje månad så har smärtan nästan alltid avtagit helt.

Nu ska jag berätta om hur min ketogena diet ser ut. Obs!! Äter endast ekologiskt och helst närodlat.

Makronutrienter:

80% fett (kokosolja, linfröolja, olivolja, sesamolja, hempaolja, smör (lite!), gee, animaliskt ekologiskt fett..). 4-5% kolhydrater (ca 12 g) från grönt, veg, nötter.., 15% protein (1 gram protein/kg: 54 gram protein för mig). Proteinet kommer ffa från ägg, sardiner i tomat på burk, makrill, lax, ekologiskt gräsbetande kokött, älg och ren. Undviker griskött och magra köttbitar så som kycklingbröst osv.. OBS!! Jag äter MJÖLKFRITT!! Men tillåter ibland smör, grädde och tar varje dag lite (ca 1 msk!) yoghurt för mikrofloran.

En typisk dag är: (Obs! Intermittent fasta: bara två måltider.)

Frukost ca 07:00:

•2 äggulor och 1 äggvita, jag gör scrambled eggs av det och steker på låg värme i antingen olivolja (ca 0,5 dl) och kokosolja.

•1 Avocado.

Kan ibland även göra en variant av Budwig diet men inte ofta då den innehåller "för mycket" kolhydrater:

•ca1 dl verum yoghurt med ½ dl linfröolja och ½ dl MCT(Medium Chain Triglycerider)-olja och 1tsk litomove, ½ dl hela linfrön, lite chia frön och sesamfrön (youghurtblandningen mixar jag med stavmixer så att linfröna "krossas").

•En skopa KetoCaNa exogena ketoner i vatten. Grönt te (med koffein då detta ökar effekten av DCA). Oftast en kaffe också samt alla tillskott (se mikronutrienter nedan)

0,5 L Chaga te med pau d'Arc extrakt, vatten med bicarbonat i, samt koffeinfritt (för att undvika höja insulinnivåer) grönt te tar jag under dagen.

Middag ca 17-00: Olika... men tex:

•Förrätt Buljong av älgben m bara lite salt o peppar.

•Huvudrätt: Ca 40g stekt älgköttbit, mixad grönbladssallad med avocado och rikligt med dressing (olivolja, vinäger), stekta gönsaker: t ex spenat, artichokes, blomkål, grönkål, broccolie osv (liten mängd, stekt med mycket fett på låg värme) samt stekta (på låg värme) olika svampsorter (kantarell, shiitake, goliatmusseron, karljohan och sopp-sorter).

•Efterrätt: Ibland lite steviasötad choklad a la D Agostino: värm kokosfett, tillägg cacao och lite stevia, sedan kokosgrädde och vispar den blandningen lite, sedan i med ett ägg, vispa och värm i mikron, alt. Ugn tills det stelnat aningen i en skål. Jag har inte koll på mängder för jag rör ihop allt på känsla och smakar av. Andra efterrätter kan vara att unna mig lite Macadamianötter (dessa är de nötter som är rikast på Omega 3) eller c-vitaminrika valnötter.

•Varm Dryck: 1 tsk Chlorella i lite varmt vatten, möjligtvis en droppe grädde. Före jag somnar tar jag ett glas ASEA (https://aseaglobal.com). Om jag är lite förkyld el annat som tyder på infektion av något slag tar jag ionisil i rekommenderad dos under dagen.

Mikronutrienter/tillskott/preparat:

Jag tar tillskott då födan inte tillåter mycket av växtriket tyvärr.

Tar curcumin (enligt rekommendationer och lite till:), vitlök, ingerfära, pau d'Arc, ALA, spirulina, D-vit, litomove, Chlorella, omega 3, Q10, liposomal c-vitamin..som kapslar för att få i mig mycket samt den rekommenderade dosen. Beroende på blodstatus så kan jag också ta magnesium, kalium, kalcium, zink, selen,.. (dessa fungerar bas-görande i rätt mängd).

Jag tar ju även antihistamin desloratin (dämpar inflammation) samt metformin. Som går hand i hand med dieten.

Köper från utlandet (Amerika):

DCA (läs mer om denna medicin/metabolit på puredca.com), Exogena Ketoner (B-hydroxybuturat, märket KetoCaNa) samt Thiamine (B1).

Fastar 5 dagar i sträck/månad i princip i enlighet med Prof Valter Longos forskning. Min anpassade variant är att jag äter ca 500-750 kalorier/fastedag med 80-90% fett I form av ffa kokosfett och MCT-olja (då dessa lättare tas upp av kroppen). Även Äggula stekt på svag värme med mycket olivolja, Avocado och Macadamiannötter. Se en intervju med Prof. V. Longo: https://www.youtube.com/watch?v=d6PyyatqJSE&feature=youtu.be <%22>

Resten av mina dagar är mitt kaloriintag ca 2500-3500 kalorier. Delar upp mina måltider till endast två måltidstillfällen: frukost och middag. Detta kallas intermittent fasting.

Jag tränar varje dag ca 30 min - 1,5 h. Detta består av gympa, styrka, studsmatta och aerobics, samt cykel. Att ffa hoppa är viktigt för att stärka mitt svaga skelett. Jag vågar inte jogga ute, för faller jag är det kört!

Jag dricker Chaga te, ca 500ml/dag, och ca 2 liter vatten (önskar jag kunde få i mig mer!). Vatten med högt pH tex björkaska, även vatten med en tsk bikarbonat/dag. 

Annat: Att finna ro i själen: Andas, healing, mediterar, ser på roliga filmer, får stöd av familj o vänner. Målar och stickar (även om jag borde plugga dygnet runt!!) Jag studerar (så mycket jag orkar och vill), stimulerar min hjärna och älskar det!

VARFÖR: Ketoner har visat sig ha många olika intressanta effekter på våra celler, inte minst våra cancerceller. I huvudsak så fungerar de så här:

1. Antiinflammatoriskt.

2. Genom att de "tävlar bort" glukos och glutamat (cancerceller huvudsakliga bränslen). Då de flesta cancersorterna inte har fungerande mitokondrier så kan cancercellen heller inte bryta ned ketonerna och använda de som bränsle, medan alla våra friska celler kan det.

3. De stimulerar mitokondrierna i cancercellerna samt DNAt som gör att de antingen går in i apoptos (dör) eller att de blir mer normaliserade (mycket forskning pågår nu för att ta reda på hur och varför det är så).

DCA, Thiamine och metformin samverkar med ketonerna och stärker effekten. Det är vansinnigt intressant!!. Varför jag tar tillskott, jo, de har antingen en bas-görande effekt på kroppen, antiinflammatoriska effekter eller "anticancer"-egenskaper.

Val av fett är framförallt för att se till att få i mig mer omega 3 än omega 6 (som är pro-inflammatorisk), ratio bör vara 3:1 (O3:O6), samt att stimulera min lever till Ketonbildning.

Typ det här!

Tracka cancer projektet

Flera olika orsaker till varför jag fick denna cancer. Flera olika saker som krävs för att få bort den.